bunları biliyormusunuz?(melekler)

TÜR HAKKINDA GENEL BİLGİ VE DAVRANIŞLAR

-latince adının p.scalare olduğunu

-p.scalare den ayrı olarak 3 cinsin daha olduğunu (p.altum , p.dumerillii,p.eimeiki) ve özellikle p.altum\'un akvaryumda üretmenin nerdeyse imkansız olduğunu ve muhteşem güzellikte(kendi fikrim) bir balık olduğunu

-eş tutan çiftlerin diğer amerikan çiklitleri gibi üreme tüpü çıkarıp belli bir bölgeyi sahiplendiğini

-eş olan iki balıktan özellikle erkeğin diğer balıklara karşı aşırı agresif olduğunu

-eş olan hayvanların resmen öpüştüğünü (gerek yüzgeçlere,gerekse dudak dudağa romantizm dolu öpücükler kondurduklarını kendi balıklarımda gördüm)

-genç meleklerin aşırı derecede obur olduğunu ve bunun sizi asla kandırmaması gerektiğini

-marble(siyah parçalı) cinsinin diğer cinslere oranla daha yavaş geliştiğini

-piyasada tricolor diye satılan bazı cinslerin aslında gold marble olduğunu
(esas tricolorların kafalarındaki renklenme kırmızya yakın bir turuncu iken gold marble cinsinin kafası sarı olmakla beraber genelde hayvanlar diğer melek cinslerine göre daha tıknaz bir yapıda olmaktadır )

ÜREME HAKKINDA GENEL VE DETAYLI BİLGİ

-yüksek ısıda (29-31 C) hayvanların daha kolay ürediğini ancak ömürlerinin kısaldığını

-su değişimi ve nitelikli yemlemenin üremeyi kolaylaştırdığını

-ilk birkaç yumurtlamanın başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğunu

-bitkili akvaryumlarda yumurtlamak için genelde amazon sword bitkisini eğer bu bitki yoksa geniş ve uzun yapraklı bitkileri seçtiklerini

-yumurtlama bölgesinin (pvc boru,fayans parçası vs vs)
hava baloncuklarının yakınında oldukça balıkların bu bölgeye yumurtlamaktan çekineceğini

-döllenmeyen yumrtaların en geç 48 saat içinde bozulacağını,döllenenlerin ise 60 saatte kuyruklarının hareketleneceğini

-yumurtaların en iyi 26 derecede oluştukarını daha yüksek sıcaklıklarda mantarlaşma riskinin daha fazla olduğunu

-yavruyu çıkarana kadar balıkların yavruları kendilerinin çıkarmasına müsade etmenizin ileride kendi yavrularına bakan balıklara sahip olmanızı kolaylaştıracağını

-yumurtaları ayrı bir akvaryumda çıkarmayı düşünüyorsanız (ana-babadan ayrı) hava baloncuklarının yumurtalardan en az 8-10 cm uzakta bulunması gerektiğini ve suya mutlaka mantar önleyici bir ilaç koymanız gerektiğini (genelde metilen mavisi önerilir ancak belli bir dozaj yoktur çünkü herkesin elindeki m.mavisinin çözelti oranı farklıdır kimisi %5 kiminin
%10 dur bu yüzden kesin şu kadar suya bu kadar m.mavisi koyun diyemeyiz ancak bu deneyim ve araştırma sonucu öğrenilecek bir konudur bu yüzden belli bir oran veremiyorum

-yumurtlama olduktan ilk 3-4 saat suda herhangibir değişiklik yapılmaması gerektiğini (metilen mavisi dahil) çünkü yumurta zarının hala geçirgen olduğundan herhangibir maddeyi yumurtanın içine alacağını

-yavru balıkların deseninde ışığın önemli bir yeri olduğunu ve sürekli ışık altında kalanların desenlerini kaybettiğini,14 saatten fazla ışık altında kalanların desenlerinde değişiklikler olduğunu
(bunun hiçbir zararı olmamakla beraber leopar gibi bazı özel cinslerin bu yöntem ile meydana geldiğini)

Caner Gündüz
İSAK(İstanbul Akvaryum Klübü) üyesi