Merhaba Magazindeki \"odamdaki biyotop\" yazımla ilgili olarak sözünü etmek istediğim filtresiz bitkili masaüstü akvaryumlarımın resimlerini aşağıya ekliyorum. Bu akvaryumlar magazin yazısında ele alınan ısıtmasız akvaryum gibi kendi içinde önemli bir biyo-çeşitlilik ve besin zinciri barındırma iddiasında değiller. Ayrıca balıklara doğala yakın bir yaşam ortamı sağlama açısından da oldukça küçükler. Bu akvaryumları sadece filtresiz bitkili arıtıma örnek olarak vermek istedim. Her bir akvaryumun ölçüleri 60x40x40. Tamamen su doldurmadım, yukarıda 10cm kadar bir boşluk var. Yani kumu da hesap edersek su derinliği 30cm\'den az. Tabanda ince kuvars kum (0.6-1 mm) var. Kumun altında da sürekli çalışan 15 Watt\'lık bir ısıtıcı taban kablosu. Bir yapı marketinden aldığım normal bir floresan lambası (2 adet günışığı daylight lambası) akvaryumun 40cm kadar yukarısında asılı duruyor. Ayrıca akvaryumlarda ışıkla birlikte açılıp kapanan birer 15 Watt\'lık birer ısıtıcı var. Böylece akvaryumun sıcaklığı sabahtan akşama kadar yaklaşık 22-26 C arasında salınıyor. Bu salınma genelde bitkiler ve sığ su balıkları, özellikle de cüce cichlidler için sağlıklıdır. Bitkiler ve diğer canlılar: Soldaki akvaryumda Echinodorus rigidifolius (yaprakları su dışına çıkan), Echinodorus bolivianus (küçük bitki), adını unuttuğum küçük bir nilüfer türü ve Java moss. Diğer canlılar: 5 çift endler guppy, 2 çift Apistogramma nijsenii, minare salyangozu dahil 3 tür salyangoz ve Bolivya kökenli bir tür cüce karides. Cüce karidesler bu akvaryumda tahminen çoğalamıyorlar. Sağdaki akvaryumda Japon şemsiyesi, Echinodorus rigidifolius, Cryptocoryne wendtii, Lemna minor ve biraz Java moss. Diğer canlılar: 1 erkek 2 dişi Apistogramma cacatuoides, 3 Corydoras trilineatus, 2 çift endler guppy, 3 adet Otocinclus negros. Suyun pH değerleri şaşılacak kadar düşük: Soldaki akvaryumda 5.5-6 arası, sağdaki akvaryumda 6-6.5 arası. Her iki akvaryum için de kullandığım çeşme suyu aynı (GH yaklaşık 6, pH yaklaşık 7.2). pH düşüşü biyolojik nedenlere, özellikle de suda erimiş karbondioksit miktarına bağlı. Filtre veya havalandırma olmadığı için canlılardan gelen karbondioksit havaya uçmuyor, suda kalıyor. Bu da pH\'ın düşmesine ve CO2 sıkıntısı çekmeyen bitkilerin fışkırmasına neden oluyor. Üstelik güçlü bir ışık olmamasında rağmen. Fakat akvaryumlar az da olsa gün ışığı alıyorlar, bu bir avantaj. Nitrat soldaki akvaryumda yaklaşık 25 mg/litre, sağdakinde sıfıra yakın düzeylerde. Soldaki nitrat yüksekliğini balık sayısının fazlalığına ve emers bitkilerin azlığına bağlıyorum. Bu akvaryumda iki Echinodorus daha su dışına yaprak çıkartmaya başladı. Su dışı yaprakları arttıkça bu akvaryumda da nitratın düşüp pH\'ın biraz yükseleceğini tahmin ediyorum.
|
|||

epipernnum
merhaba
Bitkiyi ilk aldığımda akvaryumda bir ay kadar kaldı sonra köklenme olmayınca akvaryumdan çıkarıp bir kavanoza koydum.Doğrudan güneş ışığı almıyordu ama yınede çimlendiremedim.Şu an bitki 10 cm cıvarı ve sadece bir yaprağı kaldı diğerleri döküldü.Sanırım çimlendirmeyi beceremedim.Bende çok hızlı büyüdüğü için eloada bitkisinden aldım kuma gömmeden su üzerini bolca kakladım.Bu bitki hakkında görüşleriniz nelerdir.Akvaryumum filtresiz, üstü açık.Bu yüzden nitrat vs düşük tutmak gerekiyo.Herşey için teşekkürler.
önce bir sisede köklendirmek iyi olur
Biraz geç de olsa yazayim, soruyu ilk bugün gördüm.
Epipremnum pinnatum\'u akvaryuma asmadan önce birkaç hafta ici su dolu bir sisede bekleterek köklendirmek iyi olur. Bu arada bitki dogrudan isik almayan aydinlik bir yerde tutulmalidir.
Bitki köklendikten sonra akvaryumun kenarina tutturulabilir. Ben bitkiyi akvaryuma tutturmak için kirtasiye kiskaçlarini kullaniyorum. Kiskaci cama tutturuyorum, bitkiyi de kiskacin halkalari arasindan geçiriyorum. Saksiya falan gerek yoktur, bitki besinini kökleriyle dogrudan sudan alabilir. Epipremnum pinnatum bu konuda sampiyon bitkilerden biridir.
Selamlar,
Epipremnum pinnatum.
merhaba Ali bey
çiçekçiden 30 cm uzunluğunda Epipremnum pinnatum dalı aldım.çimlendirmek için direk akvaryuma mı koymam gerekiyor yoksa saksıyamı dikmeliyim.
Dişi panda cichlid
Akvaryumdaki iki dişiden biri
erkek panda cichlid
Akvaryumdaki tek erkek panda
2 ay sonra soldaki akvaryum
Yaklaşık 2 ay kadar sonra, soldaki akvaryum tekrar karşıdan. Bu arada Echinodorus cordifolius\\\'lar iyice büyüyüp su dışına yeni yapraklar gönderdiler. Bitkiler büyüyünce tahmin edildiği gibi nitrat sıfıra yaklaştı. Yosun sorunu yok. Akvaryumdaki biri erkek ikisi dişi Apistogramma nijsseni\\\'ler çok sağlıklılar. Erkek balık dişilere boy farkı attı, ayrıca gövdesi morumsu bir renk aldı. GH 2.5, KH 2, pH 6.3 civarı. Sıcaklık sabah 24 C, akşam 26 C arası salınıyor. İlk haftalarda dişilerden bir sürekli ezilip günlerce saklanmak zorunda kalırken şimdi biri akvaryumun solunu, biri de sağını sahiplendi, bir sorun kalmadı. Bu arada birkaç kez yumurtladılar ama yavru hiç çıkmadı, nedenini bilemiyorum.
Echinodorus cordifolius yakından
Echinodorus cordifolius\'un su dışına gönderdiği yaprakların yakından görünüşü. Yaprakları hiç sulamıyorum, ama odadaki nem oranı da %50\'nin altına düşmüyor. Floresan lambası akvaryumdan 40cm kadar yukarıda duruyor. Daha yakında durması sakıncalı çünkü yapraklar kuruyabilir.
Sağdaki akvaryum karşıdan - resim 5
Sağdaki akvaryumun karşıdan görünüşü
Soldaki akvaryum üstten - resim 4
Öndeki Echinodorus ile arkadaki Malaya sarmaşığı arasında başka bir Echinodorus bitkisinin su dışına çıkarttığı ok şeklindeki daha açılmamış ilk yaprağı gözüküyor.
Soldaki akvaryum karşıdan - resim 3
Solda ve sağda malaya sarmaşıkları, orta sağa yakın su dışında yeni yaprak vermeye başlamış Echinodorus rigidifolius.
Sağdaki akvaryumun üstten - resim 2
Solda Japon şemsiyesi, ortada Echinodorus rigidifolius, sağda Malaya sarmaşığı Epipremnum pinnatum.