şlayamayız.Pireler için şiddetli ışık gereksizdir,gün ışığı alan bir yerde rahatlıkla ürerler.Sıcaklık 20-26 derece arasında olmalıdır,bu sıcaklığın altında üreyemiyorlar. Kısaca oda sıcaklığında üreyebilirler, soğuk kış günleri haricinde ısıtıcıya gerek yoktur. Pireleri üretmek için kullanılacak su kesinlikle klor ve benzeri maddeler içermemelidir. Akvaryumumuzdan çektiğimiz dip suyu bu amaçla kullanılabilir fakat bu su da metilen mavisi gibi kimyasallar içermemelidir çünkü pireler kimyasallara karşı çok hassaslar. Ayrıca, su pireleri parazitlere arakonakçılık etmediklerinden hastalık taşımazlar.
Pireleri üretmek için 50cm boyunda bir akvaryum, hava motoru ve hava taşı yeterli.Bunları sağlayamam diyorsanız büyük damacana pet şişesini keserek üretim amaçlı kullanabilirsiniz. Akvaryumdan çektiğiniz suyla doldurduğunuz akvaryuma hava taşını yerleştirip motora bağladıktan sonra havalandırmayı çok yüksek debili olmayacak şekilde ayarlarak havalandırmayı başlatıyoruz. Temin edilen su piresi kültürünü suya bırakıyoruz. Pireleri beslemek için ben kuru maya kullanmıştım, at gübresi ya da başka gübreleri tavsiye etmem. İki günde bir, silme 1 tatlı kaşığı kuru maya pirelerin beslenmesi için yeterli olacaktır, herhangi bir balık yemi de kullanabilirsiniz. İki gün sonra mayanın sudaki bulanıklığı geçmeye başladıkça maya ilave edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husussa pirelerin suyunun değiştirilmesidir. 15-20 gün süreyle su değişimi yapılmalı, bunu yaparken hava motorunu kapatıp tortuların ve pirelerin pisliklerinin çökmesini bekleyip bir kepçe yardımıyla pirelerden bir kısmını toplayıp kendi sularıyla bir maşrapaya alınmalıdır. Üretim yaptığınız akvaryumu yıkayıp temizledikten sonra tekrar akvaryumunuzdan çektiğiniz suyla doldurun ve pireleri içine kendi sularıyla salıp yeni bir kültür oluşturun.Korkmanıza gerek yok pireler iki günde yüz katı çoğalabilme özelliğindeler.
Üretime ilk başlarken; 1 kova içine yada büyük bir bidonun içine su doldurup bir kaç gün bekletip bir kaç koyun gübresi ekleyip su pirelerini aşılıyoruz birde hava motoru çok önemli burda iyi bir havalandırma çok verimli su piresi demek,su pireleri 10 günden itibaren çoğalmaya başalayacaklar bu devrede her 2 günde bir koyun gübresi atın 18. günde ise suya havuç suyu ilave edin ki balıklarınız renk kazansın göreceksiniz su pireleri nasıl kırmızı kırmızı şişkin 20. günde su pireleri hazır durumda porsiyon porsiyon verin ,balıkların 1 haftada nasıl değişik bir hal aldığını gözlemleyin.
Önemli İpuçları
*Hava taşı dikat edilmesi gereken bir eleman. ancak; buda çok iyi bir çözüm değil, su sirkülasyonu çok fazla olduğunda pirelerde ölümler başlıyor. ölü pire kalıntıları, kültürün çökmesine neden oluyor. Bunun en güzel yönü büyük tanklarda yapmaktır. Oksijen çok kısık şekilde olursa problem olmaz. ben kullanmıyorum, kullandığımda hep problem yaşamıştım.
*Düzenli olarak hasat yapmanızı öneririm.
*En önemli olan nokta pirelerin beslenmesidir. bu konuda, herkes aynı uygulamayı seçiyor. Ancak şuan size vereceğim bilgi çok basit herkesin AAaa diyeceği bir gıda olacak. Bu pireleri kıpkırmızı yapıyor vede ben hiç bir zaman hiç bir yem denemelerimle bunun kadar hızlı çoğaltan bir yemde görmedim.
Maya dozunu ayarlayamadığınızda kültürün çok çabuk çökmesine neden oluyor.
Su piresi aynen bir filtre gibidir. sudaki tüm algler bakteriler v.s. ne varsa bünyesine çeker. Ama bunları absorbe ederek temizlik yapar. bunu balıklarınıza verdiğinizde bir zararı olmaz. yanlız az önce dediğim püf nokta, ne varsa çekiyor peki biz pireyi burada iyi besler isek bunu yiyen balıkta bu besini direkt alacaktır. bomboş 2 - 3 günlük artemia larvası amino acidlerce hufa yağları v.s. fakirleriyor ise, bu pirelerde boş olduğunda besleyecek diye düşünülmesin. Zaten su piresinin en büyük özelliği, balıkları kızıştırmasıdır. Tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük etkisi var.
Japon balığı üretiminde haftasında yumurta alabilmenin tek yolu su piresidir. Başka türlü ymurtlatmak çok zordur. havuzlarda ben bu şekilde 10 günde bir yumurta alıyorum.
Spirulina mükemmel bir gıdadır pireler için ama maliyet için ne kadar doğru olur bilmiyorum. Gelelim bendeki formüle ;
Arkadaşlar en yakın bir markete gidip, MANTAR çorbası alacaksınız. Şaşırmayın hazır paket mantar çorbası alın, doz konusunda net bişey veremeyebilirim. bunu tank boyutundaki gelişime göre siz ayarlayacaksınız. 200 litre tanka 2 çay kaşığı suda eritip tanka boşaltın. Sonraları dozunu siz fazlalaştırır yada düşürürsünüz. Çok besleyici olmasaydı bu kadar hızlı çoğalmaz vede kan gibi kırmızı renk almazlardı. Birde en iyi besin gıdası olarak 2. şıkta bildiğiniz hayvan kanıdır. buna herkesin cesaret edeceğini tahmin etmiyorum. Ancak
piyasadaki en etkili pire gıdası bu ikisidr..
--------------------------
Bunların içinden besin olarak bi tek hayvan kanı ve hayvan gübresini önermiyorum ben, ha onlar da kullanılacaksa bile, ki evi çok fena kokutur, pireleri balıklara vermeden önce akvaristin ecza dolabı başlıklı fotoğraf albümünde bahsedilen sitraks şrup ile pireler dezenfekte edilip öyle verilebilir balıklara, malum gübre ve kan hijyenik değil..