ters yüzen çöpçüye dikkat!

Arkadaşlar 16 yetişkin malawinin yaklaşık 4 yıldır sorunsuz beslendiği akvaryumuma bir tane ters yüzen çöpçü (Synodontis eupterus) koydum. Renk katar diye. Ama düzenli olarak üreyen balıklar neredeyse hiç yumurta almaz oldu. Sebebi bu çöpçünün çiftleşen balıkları rahatsız etmesiydi; e tabi yumurtaları yemek için. Zaten bu balığın yakın bir akrabası (Synodontis multipunctatus) doğada çiftleşen çiklitlerin yumurtalarını yiyip yerine kendi yumurtalarını koyuyor. Bu yumurtalar da daha erken gelişip çiklitin ağzındaki yavruları da yiyor.http://www.cichlidlovers.com/s_multi.htm
Ayrıca bu balık akvaryumumda çok çabuk gelişip en büyük balık haline geldi ve yaralı balıkların baş belası oldu. Ölmüş balıkların başında hep onu görür oldum.
Daha sonra balıklarımı bir komşuma emanet edip tatile çıktım. Yemleme miktarını şu değişimlerini ben gelinceye kadar uzatabilecek şekilde ayarladım . Ama tatilde aldığım telefon balıklarımın toplu şekilde öldüğünü bildirdi. Komşum 16 balıklık akvaryumdan 8 ölü çıkarmıştı ve yaşayan 2 balık olduğunu söyledi. Öyleyse kalan 6 balık yenmiş ve diğerlerinin ölümüne bunların sudaki amonyak miktarını artırması sebep olmuştu.
Bilin bakalım kalan 2 balıktan biri hangisiydi? Ters yüzen çöpçü; iyice büyümüş olarak. Diğeriyse ilginçtir, orta boy bir yunustu. Ölen balıkların arasında devasa boyda bir vatoz da bulunuyor bu arada.
Komşumun yapmış olduğu kısmi su değişimi kalan bu son iki balığı kurtarmış, bu da herhangi bir hastalık olasılığını yok etmişti.
Vesselam bu ters yüzen çöpçü üzerine titrediğim balıklarımın sebebi olmuştu.
Bu balık doğada Malawi gölünde çiklitlerle yaşamaktadır. Tek fark, akvaryumlarımızda Malawi gölündeki kadar ne balık ne de yer var!
Yine de tercih sizin...